Proč používat mýdla? Máme pro vás 6 důvodů

  V naší koupelně nenajdete jediný sprchový gel. Jasně, jsem mydlářka, takže by bylo divné, kdyby ano. Ale více a více lidí se zbavuje klasických sprcháčů a dává přednost kvalitní přírodní kostce mýdla. Čím to? Jak to, že mýdlo, které mělo těsně před vymřením, den ode dne získává na popularitě? Tady je mých šest důvodů, proč já a naši fanoušci používají mýdla.

    Jen aby bylo hned na začátku jasno, nebudu se dnes bavit o mýdlech, které za pár (desítek) korun můžete koupit v supermarketu. Ty vysušují, často dráždí pokožku, jsou plné zbytečné chemie a jsou důvodem, proč lidé přestali používat mýdla. Téměř.

 

    Naštěstí se tak nestalo. Díky spoustě mydlářkám a mydlářům, kteří svoje řemeslo berou vážně a s láskou, je dnes na trhu řada kvalitních mýdel z prvotřídních surovin. A o těch se dnes budeme bavit.

Proč používat mýdla?

 

1. Prostě čistí 

    Od prostředků tělní hygieny čekáme jednu věc – že nás důkladně očistí. Mýdla by mohly být sebelepší, ale pokud by nečistily, byly by k ničemu.

    Naštěstí, poctivá kostka mýdla je ten nejlepší způsob, jak se po náročném dni pořádně umýt. Hravě si poradí s potem, špínou, a klidně i zažraným olejem. Přišli jste z kanceláře, z hor, ze zahrádky nebo z fabriky, kde opravujete traktory? Mýdlu je to jedno, dokáže si (většinou) poradit se vším.

 

Romana Doubravová a její důvod proč používá přírodní mýdla:

 

“Třikrát denně chodím se psem ven na dlouhé procházky a třeba v těch letošních vedrech mám nohy z prašné cesty doslova černé. Mýdlo mi je krásně umyje, a navíc nejsou vysušené jak troud. Sprcháče sice nějaké mám od Urterkam nebo Florihany, ale bohužel cítím se po nich jako neumytá, no prostě špinavá  A taky s nimi spotřebuj více vody, abych to ze sebe všechno smyla.”

Naše nejčistivější mýdlo s aktivním uhlím – Uhlík. Velmi oblíbené mezi pány nebo lidmi s mastnou a aknózní pokožkou.

2. Tolik možností a variant!

 

  Dnes si můžete vybrat z tolika možností. Můžete mít klasická mýdla pro každodenní použití, solná mýdla s peelingovým efektem, pleťová mýdla pro jemnou pokožku obličeje anebo extra čistící s aktivním uhlím pro práci v dílně a po sportu. 

  A to jsem nezmínila ty rozdíly v barvě, designu a vůni. Každé mýdlo může být originál a může hrát všemi barvami a tvary. Najednou to není jen funkční kostka, ale zároveň i věc, na kterou je radost pohledět. Navíc jsou tyto designová mýdla perfektními dárky pro každou příležitost.

 

  A vůně? Není problém najít tu, která se vám líbí nejvíce. Navíc máte jistotu, že nejde o nějaké syntetické aroma, ale opravdu o éterické oleje z opravdových květů a rostlin.
Vlaďka Soler a její důvod proč používá přírodní mýdla

 

“Mám k tuhým mýdlům zvláštní vztah z dětství. Milovala jsem kostku, která vždy voněla u babičky v koupelně a která mi často vyklouzla z drobných dětských rukou a sveřepě klouzala napříč porcelánovým umyvadlem nebo rovnou vanou, která stála hned vedle. Vždy měla jiný tvar, jinou vůni, nikdy jsem po ní neměla potíže s pokožkou jako po sprcháčích. Dodnes považuji ručně dělané mýdlo za jeden z nejkrásnějších a nejpraktičtějších dárků. Vždy se jím dá překvapit, jeho vůní, tvarem, kombinací ingrediencí, a přesto to není věc, co vám bude léta ležet neupotřebená v rohu.”

Designová mýdla jsou důvodem, proč mě mýdlaření tak pohltilo. Zde můžu popustit uzdu své fantazii, nechat své emoce proudit a vyjádřit, co mám zrovna na srdci…

 3. Bez zbytečných obalů

   Moc mě těší, že lidé začínají přemýšlet nad svým životem a starají se, jaký mají dopad na planetu. Hledají způsoby, jak zatěžovat přírodu co nejméně. Mýdlo je perfektním způsobem, jak skloubit příjemné s užitečným.

   Mýdla jsou velice často balena jen do recyklovatelného papíru, který je v přírodě snadno rozložitelný. Obal je navíc mnohem menší a kostka mýdla vydrží dlouho. Srovnejte s plastovou, těžko rozložitelnou lahví většiny sprchových gelů, které navíc při mytí mizí jako zběsilé. Mýdlo není všelék na znečišťování přírody, ale může výrazně pomoci.

Petra Ježková a její důvod proč používá přírodní mýdla

 

“Mýdlo používáme na vše. Takže koupelna není zaskládána nepotřebnými lahvickami a kelímky z drogerie. Tudíž, používat vlastní mýdla je ekonomické, zdravé, sympatické, prostorově úsporné, uspokojivé, že jsem částečně soběstačná a hloupé reklamy na kosmetiku mě nechávají klidnou. No ne?”

Takto balíme mýdla my – do rozložitelných papírových krabiček. A brzy si budete moci zakoupit i bezobalovou variantu!

4. Pouze přírodní suroviny 

 

   Toto se pojí s předchozím bodem. Zatímco ve sprcháčích je hromada konzervantů, umělých tenzidů, barviv, aromat a dalších ingrediencí, mýdlo si vystačí se zmýdelněnými přírodními oleji a másly. A místo umělé parfemace najdete v přírodních mýdlech úžasné éterické oleje, které nejen voní, ale přináší pokožce další benefity.

 

   Pro přírodu je výroba i použití mýdla daleko menší zlo, než je tomu u sprchových gelů.
 
   Navíc, většina těchto prémiových surovin, jako bambucké máslo, olivový anebo jojobový olej, má spoustu skvělých vlastností, které si přenáší do mýdel. Zároveň z těchto látek vzniká přirozeně se vyskytující glycerin – díky tomu mýdlo nejenom čistí, ale zároveň pečuje, zvláčňuje a udržuje pokožku v přirozené kondici.
Lena Nessa Nolatari a její důvod proč používá přírodní mýdla

 

“Používám tuhá přírodní mýdla už několik let, stejně tak pečující kosmetiku. Přestala mě trápit pokožka, zejména svědivost, tělo nemusím mazat žádným mlékem – jen občas pro radost pečujícím olejem. A balzámy mi zase zachránily pleť na obličeji.”

Takto maceruji měsíček lékařský do našeho mýdla vhodného i pro děti – Měsíček.

 5. Skvělý poměr cena/výkon

 

  Za kvalitní kostku mýdla není problém utratit sto dvacet korun, některé luxusní kousky sahají až k hranici tří set korun. Na první pohled se tak zdá, že mýdlo je pouze pro movitější klientelu. Opak je ale pravdou.
 
  Dobře vyzrálá kostka mýdla vydrží klidně čtyři až šest týdnů každodenního používání do úplného vymydlení. Solná mýdla dokonce vydrží ještě déle díky vysokému obsahu mořské soli.
 
  Považuji se za spořivou ženskou, ale sprchový gel mi nikdy tak dlouho nevydržel. Navíc po koupeli sprcháčem jsem vždy potřebovala tělové mléko, protože jsem měla pocit suché a sevřené pokožky. Takže místo jednoho výrobku jsem potřebovala dva. Mýdlo toto řeší.

 

  V minulém bodě jsem zmiňovala glycerin – ten se běžně vytahuje ze supermarketových kostek mýdla (i díky tomu tolik vysušují) a používá se jako přísada do tělových mlék a olejů na hydrataci kůže po koupeli. Jelikož se v kvalitním mýdle glycerin vyskytuje přirozeně, mýdlo pokožku jemně vyčistí, ale nevysuší. Ušetříte tak za dva různé výrobky, protože mýdlo odvede úplně stejnou práci.
Magda Zichová a její důvod, proč používá přírodní mýdla

 

“Z mýdel není plastový odpad, jsou šetrné k přírodě, k nám a navíc je za tím ruční práce a lidský příběh.”

Naše mýdla zrají vždy přinejmenším dva měsíce. Díky tomu vydrží velmi dlouho, obzvláště solná mýdla.

 

6. Můžete poznat člověka, který za mýdlem stojí

 

  Výroba kvalitních přírodních mýdel je dnes téměř bezezbytku výhradou malých rodinných firmiček. Jedná se o nadšence, kteří milují, co dělají a protloukají se životem tak jako jiní lidé. Říká se, že umělec do svého díla promítá své zážitky a pocity, a myslím, že to ve velké míře platí i o mýdlech.

 

  Každá kostka má do sebe vtisknut život svého tvůrce a jakmile si ji koupíte, stáváte se součástí příběhu člověka, který kostku vytvořil.

 

  Z vlastní zkušenosti můžu říct, že si pamatuji každého, komu jsem kdy své mýdlo dala nebo prodala. A snažím se vydat ze sebe to nejlepší, aby si naopak i lidé zapamatovali mně. Protože není lepší pocit, než když má někdo radost z vaší práce.
Lena Nessa Nolatari a její důvod, proč používá přírodní mýdla

 

“Mýdla si nevyrábím, ale kupuji od malých českých výrobců. Miluju ten pocit, že to někdo vyrobil s láskou.”

To jsem já, Zdenka, spolu s manželem Petrem. Spolu tvoříme a podnikáme vše. Já sice mýdla vyrábím, ale bez něj by žádné Přímo od Včelařky nevzniklo 🙂

Bez mýdla už ani ránu

  Dnes jsem se s vámi podělila o své důvody proč používám mýdla a proč si nedokážu představit, že by se to někdy změnilo.

  Chci vám moc poděkovat za přečtení mého článku. Doufám, že jste se dozvěděli něco nového a bylo to pro vás přínosem. Stejně tak děkuji našim fanouškům za to, že se se s námi podělili o své důvody proč používají mýdlo. Bez nich by byl dnešní článek o mnoho chudší.

  Pokud vás tento článek nahlodal, abyste vyzkoušeli mýdlo, můžete zamířit do našeho obchůdku a nějaké z mých mýdel si pořídit. Krom toho, že budete mít doma vlastní voňavé mýdla navíc podpoříte i můj sen – dělat to, co mě baví.

  A pokud si nejste jistí, jaké mýdlo by pro vás bylo nejlepší, poradím vám jak si vybrat ideální mýdlo pro vaši pokožku.

  Přeji vám krásný den,

  Zdenka

Jak vybrat nejlepší mýdlo pro vaši pokožku?

Máte mastnou nebo suchou pokožku? Hledáte něco pro své děti nebo na velmi citlivou pokožku? Bojujete s ekzémem nebo lupenkou? Pomůžu vám s výběrem ideálního mýdla pro vás a vaše blízké.

 Nabídka našich mýdel

Přečtěte si další články

Ukončení výroby mýdel a e-shopu

Ukončení výroby mýdel a e-shopu

      Ukončení výroby mýdel a e-shopuŽivot je změna a občas pořádná! Dneska se jdu za vámi o jednu takovou změnou podělit.  Po téměř roce a půl provozu e-shopu a oficiálního prodeje mýdel jsme se spolu s manželem rozhodli ukončit výrobu mýdel a zaměřit...

Jak vybrat mýdlo vhodné pro mou pokožku?

Jak vybrat mýdlo vhodné pro mou pokožku?

      Jak vybrat mýdlo vhodné pro mou pokožku?Přemýšlíte nad používáním mýdla, ale nejste si jistí podle čeho vybírat? Máte suchou nebo mastnou pokožku? Hledáte něco pro své děti nebo na velmi citlivou pokožku? Bojujete s ekzémem nebo lupenkou? Sepsala...

Co říkají naší zákazníci

Koupila jsem si čtyři mýdélka – nádherné barvy a vůně, skoro nemizí, příjemné, tak akorát do ruky 🙂 Zdenička je ochotná, milá, vstřícná a cítím, že dělá svou práci s láskou a respektem k přírodě. Děkuju.

Magda Zichová

Od Zdenky jsem dostala hned několik krásných mýdel. Všechna mě zaujala svým složením. Líbí se mi rovnováha mezi jednotlivými oleji, skvěle vyvážené jsou i vůně, úžasné kombinace esenciálních olejů. Moje nejoblíbenější je solné mýdlo s vavřínem, je to naprostý unikát. Vše je dělané ručně a s láskou. Moc doporučuji!

Barbara Šuková

Už jsem vyzkoušela několik mýdel a vzorků a mohu doporučit! Moc příjemné kombinace vůní (ach ta levandule, tou bych se mydlila tak dlouho, až by ze mě nic nezbylo). Super na pokožku a hlavně se rychle nevymydlí!

Alena Šikulová